14 Agt 2013

SILATURAHMI DAN SYAWALAN ABDI DALEM NGAYOGYAKARTA

YOGYAKARTA (14/08/2013) portal.jogjaprov.go.id - Pagi ini Rabu (14/08) Gubernur DIY, Sri Sultan Hamengku Buwono X yang sekaligus sebagai Raja Kraton Yogyakarta didampingi Adipati Pakualaman yang sekaligus Wakil Gubernur DIY, Sri Paku Alam IX menerima silatrurahmi dan syawalan 1434 Hijriyah para Abdi Dalem Ngayogyakarta Hadiningrat di Bangsal Kepatihan Yogyakarta.

Dalam kesempatan tersebut hadir 400 undangan yang terdiri dari para abdi dalem kaprajan, para bupati serta abdi dalem setingkat bupati dan juga para abdi dalem dari Kraton Ngayogyakarta dan Kadipaten Pakualaman.

Pada kesempatan itu Sultan Hamengku Buwono X antara lain menyampaikan dalam bahasa jawa agar : para abdi dalem kaprajan kang isih makarya ing paprentahan wajib ngugemi wewatek lan laku darmaning Satriya anggon ngecaake wewarah adi sawiji, greget, sengguh, ora mingkuh kang wus dadi patraping budaya birokrasi.

Sultan berharap kepada para abdi dalem bahwa mereka wajib nengenake rasa kamanungsan mring sesami, kaya panuladane Kanjeng Panembahan Senapati kang wus kasebut ing Serat Wedhatama yaiku, tansah ngayomi para warga kanthi tumemen.

Ora tumindak adigang, adigung, adiguna. Suwalike tansah nengenake wewatek reh,sabar ing ndriya, lan ririh, ora kesusu, tur anggon tumindak kudu nduweni deduga, prayoga, watara lan reringa, kaya ajaran lan ujaran Jawi kang wus karipta ing serta Wulangreh, tandas Gubernur.

Adapun kepada para abdi dalem yang sudah purna tugas yang sudah banyak mempunyai pengalaman, Sultan berharap agar para sepuh dalam anggegulang putra wayah tansah bisa-a awor, sokur bage bisa paring pitedah ing kegiyatan sosial kemasyarakatan, uga ateges wajib netepi dawuhing para leluhur supaya tansah waskita anggon amurba rahayuning warga.

Di bagian lain Sultan menghimbau kepada Abdi Dalem Kaprajan dan Abdi Dalem Punakawan agar mereka semua tansah kersa angleluri budaya lan filosofi Ngayogyakarta Hadiningrat. Kanthi rumakete silaturahmi, muga kita bisa pikantuk kekiyatan kanggo ambangun lan nyentosani kabudayan kita ing satengahe rumangsege budaya global.

Acara silaturahmi dan syawalan dimeriahkan dengan penampilan tarian golek menak serta diakhiri dengan berjabat tangan. (teb)